Mundbind beskytter mod corona-smitte

Her i december 2021 oplever mange lande en stigende smittespredning med coronavirus. Mange smittede er allerede vaccinerede, så der er tale om gennembrudsinfektioner. Det er nu vigtigt at lægge endnu større vægt på fysiske barrierer mod smitte.

I visse danske kommuner er der tale om rigtig mange smittede, hvor f.eks. Herlev aktuelt er værst ramt blandt alle kommuner i landet. Risikoen for at blive udsat for smitte ved deltagelse i arrangementer med flere mennesker (f.eks. gudstjenester) er derfor forøget. Årsagen er både faldende immunologisk effektivitet og nye virusvarianter.

I en situation, hvor et luftbårent virus som coronavirus (SARS-CoV-2) udvikler modstandskraft mod det immunforsvar, som aktuelle vacciner fremkalder, kan kun fysiske inddæmningstiltag begrænse smitten. Helt nye resultater fra meget grundige undersøgelser viser, at der er ringe beskyttelse mod smitte blot ved at holde afstand. Selv ved 3 m afstand kan ca 90% blive smittet efter få minutter, hvis en smittet person (uanset symptomer) opholder sig i samme lokale. Afspritning afhjælper ikke denne risiko.

Mundbind nedsætter derimod risikoen for smitte væsentligt (under 30% smitte med alm. blå mundbind og under 1% risiko med FFP2 maske efter 1 time). Det skal i øvrigt bemærkes, at der tilsyneladende ikke er nogen yderligere beskyttelse ved at anvende flere mundbind oven på hinanden.

Der bør derfor indføres yderligere restriktioner vedr. gudstjenester for derved at beskytte ældre og syge, der kan have nedsat immunforsvar. Selvom det stadig er vigtigt at lade sig vaccinere og derved kunne fremvise gyldigt coronapas, så kan man desuden f.eks. kræve mundbind (helst FFP2) anlagt inden indgang i kirkerummet og undlade sang og tale så meget som muligt. Under kommunionen bør nadverbrødet uddeles af præst med afsprittede hænder og med mundbind anlagt.

KLIDA, 12. december 2021

USA anbefaling (N95 = FFP2)

Bagheri G. et al. PNAS 118, 2021