AI laver bedre vacciner

Artificial Intelligence (AI) har i stigende grad vist sig uhyre nyttig i en række vanskelige opgaver f.eks. med konkret betydning for menneskers velfærd og sundhed.

I de senere år er der udviklet nye vacciner baseret på den såkaldte mRNA teknologi, som gør det muligt at designe og fremstille vacciner hurtigt og bedre tilpasset selv til virusinfektioner, hvor mutationer hele tiden gør det muligt for virus at undvige immunforsvaret. En af vanskelighederne er dog, at mRNA vacciner hidtil har krævet at blive opbevaret på frost helt frem til det enkelte stik i armen. Det har f.eks. gjort det vanskeligt for mRNA baserede COVID-19 vacciner at blive brugt i afsidesliggende områder i Afrika eller Asien.

Kinesisk baserede forskere i Californien har nu anvendt AI metoder til at designe og fremstille mRNA vacciner i en optimeret og mere robust form. AI vaccinerne nedsætter mRNA molekylets skrøbelighed ved at justere på nukleinsyresekvensen, så molekylet folder op om sig selv og derved bliver mere stabilt. Det gør molekylet seks gange mere holdbart, og immunresponset giver tilsvarende en 128 gange højere antistofproduktion.

Artificial Intelligence, som i mange år har understøttet forskellige ekspertsystemer, har store udviklingsmuligheder til gavn for mennesker, firmaer og samfund. AI skal dog ikke forveksles med sprogmoduler som ChatGPT, der blot er et eksempel på, hvorledes AI teknologien kan etablere en sproglig samtalekompetence uden at samtalen nødvendigvis har et væsentligt eller sandfærdigt indhold.

/jesh

Kilde: Nature