Læger møder ønsket om dødshjælp

Alter med krucifiks og tabernakel

Det svære liv og den sidste tid kan få en særlig værdi for både den syge og de omgivende mennesker, hvad enten det er familie, venner eller sundhedspersonale. Det kræver sommetider en stor indsats at gøre døden til en frugtbar del af livet. De mange hospicer bruger palliativ omsorg til at realisere dette for de fleste.

Aktiv dødshjælp, dvs. aflivning af mennesker, skader alle og undergraver samfundets opfattelse af menneskets umistelige værdi (anmodning). Lægen ville også miste en væsentlig del af sin livgivende identitet.

Blandt læger er 82% imod aktiv dødshjælp. I befolkningen er 71% for aktiv dødshjælp. I Danmark er det stadig ulovligt at yde aktiv dødshjælp (legality), men presset for at åbne op for aktiv dødshjælp er stigende. Det kræver vedvarende indsats for at fremhæve betydningen af en god livsafslutning – og det inkluderer ikke aflivning!